PERMINTAAN TERAKHIR PILOT QZ8501 AIRASIA SEBELUM TERPUTUS HUBUNGAN!

Pesawat AirAsia Indonesia QZ8501 telah memohon kepada menara kawalan trafik udara (ATC) Indonesia untuk membelok kekiri dari laluan asalnya bagi mengelak awan dalam cuaca buruk sebelum ia terputus hubungan. 


Komunikasi terakhir pesawat itu dengan ATC Indonesia berlaku pada pukul 6.12 pagi (waktu Indonesia bahagian Barat) (7.12 waktu Malaysia). Pesawat itu sedang dalam perjalanan dari Surabaya ke Singapura. Ketua Pengarah Perhubungan Udara Indonesia, Djoko Murjatmojo berkata laporan yang diterima daripada pesawat itu memohon untuk membelok ke kiri bagi mengelak awan ketika ia sedang terbang pada ketinggian 32,000 kaki. 

Pada masa itu, katanya pesawat itu juga memohon untuk meningkatkan ketinggiannya kepada 38,000 kaki. pesawat putus hubungan dan pada jam 6.18 yang terlihat hanya flight plan atau rancangan penerbangan. Pesawat berada dalam keadaan baik, tetapi cuaca memang tidak baik pada waktu itu," katanya dalam sidang media yang disiarkan secara langsung oleh Kompas TV. 

 Sidang media itu turut disiarkan stesen TV berbayar Astro Awani. Djoko berkata kedudukan terakhir pesawat itu dikesan ialah di antara Tanjung Pandan, Belitung dan Pontianak. Sementara itu, Ketua Operasi Mencari dan Menyelamat (SAR) Bangka Belitung, Joni Superiadi berkata pasukan dara telah dihantar lokasi pesawat itu dilaporkan hilang. Katanya lima buah kapal juga akan dihantar untuk menyertai operasi SAR itu. 

Menurut laman Facebook dan Twitter rasmi AirAsia, pesawat Airbus A320-200itu terputus hubungan dengan pusat kawalan trafik udara pada 7.24 pagi waktu Indonesia bahagian Barat. Pesawat jenis Airbus A320-200 dengan nombor pendaftaran PK-AXC itu membawa 155 penumpang, dua juruterbang dan lima kru kabin. - mStar Online

PERMINTAAN TERAKHIR PILOT QZ8501 AIRASIA SEBELUM TERPUTUS HUBUNGAN! Rating: 4.5 Diposkan Oleh: InfoGugel